sâmbătă, 30 august 2014

Trei ani fara Tata Pesi


Alexandru Pesamosca (n. 14 martie 1930Constanța, d. 1 septembrie 2011București) a fost un chirurg pediatru din România. Timp de jumătate de secol, el a făcut circa 45 000 de operații, salvând de la infirmitate pe viață sau de la moarte mii de copii, inclusiv pe cei considerați fără speranță și inoperabili de către ceilalți medici.
Luni,1 Septembrie 2014 se împlinesc 3 ani de cand domnul doctor Alexandru Pesamosca a încetat din viața....
„Am iubit mult copiii, toata viata m-a urmarit zambetul lor de dinaintea unei operatii. Zambeau intr-un fel pe care mi-e greu sa-l descriu. Cam toti aveau aceeasi reactie. Zambeau cu lacrimi in ochi. Spaima, durere, resemnare, speranta. Si mila, cu zambetul ala imi cereau toata mila din lume. Cum sa nu te tulbure imaginea asta? Si totusi, n-aveam voie sa gresesc, eram obligat sa ignor orice emotie”. – Prof.Dr. Alexandru Pesamosca.


Ingerul coopiilor

"Fericirea mea consta in ai face pe ceilalti fericiti".....

Tu n-ai avut si nici n-ai vrut avere
Zi de zi ai implinit un vis
Copiilor le-ai dat zilnic o mangaiere
Acum chiar tu ai devenit un vis.

Cu chipul bland si rafturile de carti,
Ai stat intr-un salon atatia ani,
Bolnavii toti veneau din mii de parti,
Acum recunostinta a mai ramas sa ai.

Ai fost un om, ce mult ai suferit,
In lumea asta lasa si murdara,
Acum in armonie-ai adormit,
Acum pe veci te plange-ntreaga tara
De ce nu stim sa pretuim ce-avem?
De ce ne moare geniul parasit?

vineri, 15 august 2014

Prof. dr. Alexandru Pesamosca

Creator de Şcoală

   Un strălucit reprezentant, de talie europeană, al medicinii din ţara noastră, profesorul Alexandru Pesamosca a confundat viaţa sa cu chirurgia copiilor, fiinţele cele mai gingaşe, dar şi dificile în patologie. …S-a luptat cu moartea, câştigând un mare război, salvând peste 50.000 de copii şi a sfârşit pe acest front, dar învingător.
   A fost un om de ştiinţă, un celebru chirurg şi un creator de şcoală. A devenit aşa în lupta chiar cu mediul social în care prezenţa sa a fost dominantă… tot timpul. Nu pot să uit când eu eram student şi el asistent la „Grigore Alexandrescu“, intrând în salon, toţi copiii s-au bucurat, iar unul a spus: „Nenea doctor, vreau să mă operez…“. În alt sens, a dominat cu superioritate şi înălţime spirituală perioada parcursă înainte de ’89.
   A surmontat dramele familiale, făcându-şi datoria în cele mai mici detalii. Pierderea fiului său, la o vârstă tânără, l-a transformat, devenind şi mai exigent şi cerând ceea ce trebuie de la toţi în profesia noastră atât de riguroasă.
   Prof. dr. Al. Pesamosca lasă o operă ştiinţifică recunoscută şi continuă, prin colaboratorii săi, ceea ce a creat deschizând atâtea drumuri în cunoaştere şi în rezolvările terapeutice de excepţie, în special cu privire la malformaţiile de dezvoltare. El lasă şi o competenţă greu sau imposibil de atins, întruchipând îmbinarea chirurgiei clasice cu cea modernă, într-o ţară cu vocaţie şi tradiţie europene.
   S-a dăruit total altora. Învăţământul medical a fost locul în care a transmis generaţiilor de studenţi şi medici întreaga sa ştiinţă. Cercetările sale originale servesc peste tot în lume. Practica chirurgicală însă va fi greu de înlocuit, în modul cum el o realiza. Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, Academia Română şi Academia de Ştiinţe Medicale îi datorează enorm, el acoperind ceea ce nu au avut mulţi alţii în acest domeniu atât de complex al patologiei copilului. Întrebarea pe care mereu o punea la concursuri: „câte operaţii ai făcut şi ce tehnici ai folosit“, semnifică esenţa practicii chirurgicale.
 
 
Maestru desăvârşit al bisturiului
   După mii de intervenţii operatorii, după zeci de mii de consultaţii, după rezultatele incredibile obţinute la pacienţi etichetaţi ca inoperabili, profesorul Pesamosca a devenit simbolul nostru. Ca mentor al generaţiei actuale de chirurgi şi ortopezi pediatri şi pentru toate realizările obţinute, Asociaţia Română a Traumatologilor şi Ortopezilor Pediatri (ARTOP) i-a conferit, în anul 2009, cel mai înalt titlu ştiinţific: Medic emerit pentru contribuţii aduse la dezvoltarea chirurgiei şi ortopediei pediatrice. A fost şi va rămâne un simbol, care cu timpul va ajunge o legendă.
   A fost o forţă creativă uluitoare, un maestru desăvârşit al bisturiului, care a trăit evenimente înălţătoare în sala de operaţii. Spu
Publicitate
nea că medicii ajunşi la un anumit nivel profesional au ca judecători numai propria conştiinţă şi pe Dumnezeu. Zicea adesea „ia seama că în viaţă trebuie să fii demn, trebuie să fii Om şi să nu îţi fie frică de nimeni decât de Dumnezeu“. Dorinţa lui de a fi alături de noi pentru totdeauna i s-a împlinit. Cripta domniei sale se află nu departe de sălile de operaţii. De aici ne va supraveghea în continuare, aşa cum a făcut şi până acum.
   Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică din Spitalul „M. S. Curie“ trebuie să se numească Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică „Prof. dr. Alexandru Pesamosca“!
 
 
Sfânt tămăduitor fără de arginţi
   Prof. dr. Alexandru Pesamosca (14 martie 1930 – 1 septembrie 2011) a fost un chirurg cu minuţiozitate de bijutier şi har de vindecare, cu dor hristic de aproapele-copil şi cu o râvnă luptătoare de a se dedica nonstop menirii pe pământ.
   Nu voi prezenta palmaresele chirurgicale ale distinsului doctor, ci voi descrie minunea duhovnicească pe care o simt a exista la acest om de ştiinţă şi de rugăciune. Ca pacient al său, am fost binecuvântat de harul mâinilor sale. Dialogând cu salvatorul meu, am perceput bucuria ecourilor sale medicale la fiecare întâlnire cu foştii pacienţi. El trăia prin ei, ei trăiau datorită lui. Pentru că el nu-l privise niciodată pe pacientul-copil ca pe un material de consult sau de operat, ci, dincolo de boală, vedea vindecarea. Dreapta lui, acoperită de mănuşa chirurgicală, însemna de fiecare dată, pe cel mic, cu semnul Sfintei Cruci, cerând inspiraţie, ajutor, pavază şi reuşită, ca într-un botez de urgenţă. Din credinţă în salvarea celui operat, doctorul căpăta veselia de a cânta, după operaţii, romanţe sau arii din opere.
   Profesorul Pesamosca este un model de împlinire pământeană a chemării hristice. Lepădând mândriile sinelui, luându-şi crucea talanţilor săi şi urmând calea credinţei ortodoxe, doctorul Pesamosca s-a dedicat jertfelnic profesiei de medic (până la renunţarea privilegiilor unui somn acasă şi ale concediului cu familia sau ale unor ranguri administrativ-profesionale). A devenit renumitul „doctor fără de arginţi“ şi s-a mutat definitiv, pe viaţă şi pe moarte, în Spitalul bucureştean de copii „Marie Curie“.
   A reuşit să le insufle micilor pacienţi încrederea în operaţia necesară lor, încât aceştia încurajaţi îl aşteptau cuminţi sau îl rugau să-i opereze, luându-l de mână. La apelul lui patern, 50.000 de inimi curate l-au ascultat, poreclindu-l sentimental „Tata Pesi“, iar părinţii, înmărmuriţi de rezultate, l-au numit definitiv „Îngerul copiilor“. Pentru că el vorbea cu sufletele lor, spre a le tămădui trupurile, ca de la suflet la suflet, nu ca de la străin la străin. Al. Pesamosca a dus o viaţă de monah, într-o chilie spitalicească. Se spovedea în cele patru mari posturi ortodoxe de peste an, iar în cămăruţa sa de la etajul 1, tapetată cu fotografii zâmbitoare ale celor remodelaţi de palmele sale miraculoase, existau opt biblii ortodoxe. Aşa arăta liturghia lui nocturnă şi diurnă, de la capul şi patul copiilor greu încercaţi de soartă. O mare lucrare a Duhului Sfânt, dintre om şi puiul de om, dintre imperfecţiunea chipului şi perfecţiunea asemănării cu Dumnezeu – lucrare de maximă milostenie şi de înaltă responsabilitate profesională pentru destinatarii actului medical, la care fusese ales de Divinitate să participe. Astfel, a promovat prin medicina românească credinţa ortodoxă şi prin faptele lui creştineşti, sănătatea vieţii. Familia sa a fost ctitor de mânăstire (mânăstirea „Sfânta Elena“ din judeţul Constanţa), iar profesorul Pesamosca a ctitorit bisericuţa spitalului său, lângă care este înmormântat.

miercuri, 5 februarie 2014

Analizatorul olfactiv si gustativ

                                                           Analizatorul olfactiv

 Olfactia-simtul mirosului are rol in depistarea in aer a unor substante mirositoare eventual nocive si impreuna cu gustul in aprecierea calităţii alimentelor dar in declansarea reflexelor digestive.
Receptorul este chemoreceptor fiind situat in partea posterio-superioara de fozele nazale,este reprezentant de primul neuron al analizatorului.
Dendrita sa este scurta si groasa,se termina cu o vezicula,butonul olfactiv,prevazut cu cili.
Axonii pleaca de la baza,se imnanucheaza apoi formeaza nervii olfactivi,strabat lama circuita a etmoidului si ajunge in bulbul olfactiv fac sinapsa cu celulele bipolare de unde e reprezentant de al doilea neuron,celulele mitrale, al analizatorului.
Tractul olfactiv este format din al doilea neuron si se proecteaza pe fata mediana a lobului temporal(aria olfactiva-girusul hipocampului si nucleul amigdalian)

O substanta pentru a fi mirosita trebuie sa patrunda in nari,sa atinga celulele olfactive,sa treaca de stratul de mucus,sa fie volatila si solubila.Exista 10000 de mirosuri diferite,distinse de om  dintre care 50 sunt primare.


















                                                      Analizatorul gustativ

Analizatorul gustativ are rol in aprecierea calitatii alimentelor introduse in gura si in declansarea reflexa neconditionata a secretiei glandelor digestive.
Receptorii sunt chemoreceptori,reprezentati de mugurii gustativi situati la nivelul papilelor gustative calciforme,fungiforme si foliate din mucoasa linguala;papilele filiforme nu au muguri gustativi.
Mugurii gustativi au  forma ovoidala,in structura lor se gasesc celule senzoriale care prezinta la polul apical microvuli;la polul bazal al celulelor gustative sosesc terminatii nervoase ale nervilor facial glosofaringian si vag.
Protoneuronul se afla in ganglionii anexati nervilor 7,9,10,iar al doilea in solitar din bulb.
Aria gustativa se afla in partea inferioara a girusului post-central.
Senzatiile gustative primare sunt:dulce si sarat in partea anterioara,amar la baza iar acru pe margini.Au fost identificati cel putin 13 posibili sau probabili receptori chimici in celulele gustative






Analizatorii

Analizatorii sunt sisteme morfo-funcţionale prin intermediul cărora, la nivel cortical, se realizează analiza cantitativă şi calitativă a stimulilor din mediul intern şi extern, care acţionează asupra receptorilor.
 Fiecare analizator este alcătuit din 3 segmente:
  • periferic(receptor) este o forma specializata care poate percepe o forma de energie din mediul intern sau extern sub forma de stimuli
  • intermediar(de conducere) este format din cai nervoase prin care impulsul nervos e condus spre scoarta cerebrala;caile ascedente dunt de doua tipuri:directe si indirecte.prin cele directe, cu sinnapse putine,impulsul nervos e transmis rapid si proiectate in aria corticala specifica fiecarui analizator,pe cale indirecta impulsurile sunt transmise lent,difuze,nespecific,
  • central-este reprezentant de aria din scoarta cerebrala ,unde ajunge si calea de conducere,la nivelul careia impulsurile sun transmise in senzatii specifice.