sâmbătă, 30 august 2014

Trei ani fara Tata Pesi


Alexandru Pesamosca (n. 14 martie 1930Constanța, d. 1 septembrie 2011București) a fost un chirurg pediatru din România. Timp de jumătate de secol, el a făcut circa 45 000 de operații, salvând de la infirmitate pe viață sau de la moarte mii de copii, inclusiv pe cei considerați fără speranță și inoperabili de către ceilalți medici.
Luni,1 Septembrie 2014 se împlinesc 3 ani de cand domnul doctor Alexandru Pesamosca a încetat din viața....
„Am iubit mult copiii, toata viata m-a urmarit zambetul lor de dinaintea unei operatii. Zambeau intr-un fel pe care mi-e greu sa-l descriu. Cam toti aveau aceeasi reactie. Zambeau cu lacrimi in ochi. Spaima, durere, resemnare, speranta. Si mila, cu zambetul ala imi cereau toata mila din lume. Cum sa nu te tulbure imaginea asta? Si totusi, n-aveam voie sa gresesc, eram obligat sa ignor orice emotie”. – Prof.Dr. Alexandru Pesamosca.


Ingerul coopiilor

"Fericirea mea consta in ai face pe ceilalti fericiti".....

Tu n-ai avut si nici n-ai vrut avere
Zi de zi ai implinit un vis
Copiilor le-ai dat zilnic o mangaiere
Acum chiar tu ai devenit un vis.

Cu chipul bland si rafturile de carti,
Ai stat intr-un salon atatia ani,
Bolnavii toti veneau din mii de parti,
Acum recunostinta a mai ramas sa ai.

Ai fost un om, ce mult ai suferit,
In lumea asta lasa si murdara,
Acum in armonie-ai adormit,
Acum pe veci te plange-ntreaga tara
De ce nu stim sa pretuim ce-avem?
De ce ne moare geniul parasit?

De ce in lume uitam cine suntem?
Ca am plecat de jos din fanul cel cosit.

Pesamosca a fost un om adevarat,
Si chiar de suferea avea un zambet cald pe fata,
El zile-ntregi si nopti a operat
Spitalul de copii i-a fost pana si casa

De-aceea-ti multumim maestre,
Si te iubim cati ani vom exista,
Tu ai lasat intregii lumi o zestre,
Aceea ca rasplata in inima va sta

(Domnului Profesor Academician Doctor Alexandru Pesamosca Ingerul copiilor)




                      

Alexandru Pesamosca s-a născut pe 14 martie 1930 la Constanța. A urmat şcoala primară în oraşul natal, unde a absolvit şi Liceul „Mircea cel Bătrân”. 


În anul 1954 a absolvit Facultatea de Medicină Generală la Bucureşti. Academician, doctor în ştiinţe Medicale, este şi autorul a peste 50.000 de intervenţii chirurgicale, unele dintre ele efectuate în străinătate, în China, Franţa, Italia, Republica Moldova. 


Ca medic pediatru de un imens prestigiu, a intrat încă dinainte de 1989 în legendă. Printre titlurile propuse de unii dintre pacienţii săi sau de părinţii acestora se numără: „Îngerul Copiilor”, „Doctorul fără de Arginți”, „Tata Pesi” etc. Locuiește în Spitalul „Marie Sklodovska Curie”, cunoscut şi ca spitalul BUDIMEX din Bucureşti, unde a profesat cu o dăruire şi o înzestrare ieşite din comun, aproape miraculoase.


"Aceasta-i casa mea. Să mă duc acasă, la Constanța? Nu. N-am timp. Stau aici. Păi, uită-te tu cât e în jurul meu. Toată viața mea este aici. Sunt câteva mii de filme, toate făcute de mine. Mii, zeci de mii de pacienți operați. Peste 50.000 de operații. E ca și cum aș face zilnic baie de cazuri clinice. Dau şi sfaturi altora" declara doctorul Pesamosca acum o o vreme.


Dr. Alexandru Pesamosca: “Nu poti sa operezi un pacient care atarna intre viata si moarte si tu, gata, iesi din tura si pleci acasa… Eu nu am putut…

De la Dr. Alexandru Pesamosca au ramas peste 50.000 de oameni intregi – din copii romani cu boli ingrozitoare. Pe langa cei din Romania, altii din Franta, Elvetia, China, Italia, SUA si Republica Moldova, operati, tratati si salvati de domnul Profesor Dr. Alexandru Pesamosca.


La 73 de ani, genialul doctor, cu peste 50 de ani de meserie neintrerupta, continua sa-si inceapa programul la 6 dimineata si sa-l incheie la miezul noptii, construia un esofag pentru un nou nascut de doar 5 zile, din intestinul sau, de grosimea unei mine de pix. La 76 de ani avea probleme locomotorii si opera stand pe scaun. S-a retras imediat de la operatii cand a simtit ca nu mai poate. Chirurgul genial, care gasea solutii la care nu se gandise nimeni, ii sfatuia pe toti sa citeasca in permanenta, sa se puna la punct cu orice noutate a lumii medicale mondiale. El, un geniu, considera ca fiecare om este obligat sa fie la curent cu tot ce se intampla in jur, sa nu se bazeze doar pe faptul ca face parte din “genialul popor din Carpati”.






Un comentariu:

  1. Fie sa ramana mereu in memoria colectiva! Si sa devina un model si pentru alti medici.

    RăspundețiȘtergere