miercuri, 5 februarie 2014

Analizatorul olfactiv si gustativ

                                                           Analizatorul olfactiv

 Olfactia-simtul mirosului are rol in depistarea in aer a unor substante mirositoare eventual nocive si impreuna cu gustul in aprecierea calităţii alimentelor dar in declansarea reflexelor digestive.
Receptorul este chemoreceptor fiind situat in partea posterio-superioara de fozele nazale,este reprezentant de primul neuron al analizatorului.
Dendrita sa este scurta si groasa,se termina cu o vezicula,butonul olfactiv,prevazut cu cili.
Axonii pleaca de la baza,se imnanucheaza apoi formeaza nervii olfactivi,strabat lama circuita a etmoidului si ajunge in bulbul olfactiv fac sinapsa cu celulele bipolare de unde e reprezentant de al doilea neuron,celulele mitrale, al analizatorului.
Tractul olfactiv este format din al doilea neuron si se proecteaza pe fata mediana a lobului temporal(aria olfactiva-girusul hipocampului si nucleul amigdalian)

O substanta pentru a fi mirosita trebuie sa patrunda in nari,sa atinga celulele olfactive,sa treaca de stratul de mucus,sa fie volatila si solubila.Exista 10000 de mirosuri diferite,distinse de om  dintre care 50 sunt primare.


















                                                      Analizatorul gustativ

Analizatorul gustativ are rol in aprecierea calitatii alimentelor introduse in gura si in declansarea reflexa neconditionata a secretiei glandelor digestive.
Receptorii sunt chemoreceptori,reprezentati de mugurii gustativi situati la nivelul papilelor gustative calciforme,fungiforme si foliate din mucoasa linguala;papilele filiforme nu au muguri gustativi.
Mugurii gustativi au  forma ovoidala,in structura lor se gasesc celule senzoriale care prezinta la polul apical microvuli;la polul bazal al celulelor gustative sosesc terminatii nervoase ale nervilor facial glosofaringian si vag.
Protoneuronul se afla in ganglionii anexati nervilor 7,9,10,iar al doilea in solitar din bulb.
Aria gustativa se afla in partea inferioara a girusului post-central.
Senzatiile gustative primare sunt:dulce si sarat in partea anterioara,amar la baza iar acru pe margini.Au fost identificati cel putin 13 posibili sau probabili receptori chimici in celulele gustative






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu